STABILITAS FISIK DAN KIMIA MINYAK BIJI KETAPANG (Terminalia catappa L.) SELAMA PENYIMPANAN

  • Delima Saputri
  • Victoria Yulita Fitriani
  • Muhammad Amir Masruhim
Keywords: Terminalia catappa L., Storage Period, Physical a nd Chemical Stability

Abstract

Ketapang (Terminalia catappa L.) is each one potentialy to producting of nabati oil. The research is purposes to determine effect of storage period on room and extreme temperature of ketapang seeds oil’s physical and chemical stability. Ketapang seeds oil was getted from ketapang seeds extraction by n-hexana with soxhletasi method. Ketapang seeds oil stability evaluation on room temperature 27 – 30 °C as long as 50 days and extreme temperature 65 °C as long as 10 days. Physical stability that color, aroma, and flavor use organolepticly, pH use pH-meter, density use piknometer, and viscosity use Oswald viscometer. Chemical stability that acid value, peroxide value, and soap value by titration method, and amount of tocopherol compound by spectrometry method. The result data was analyzed with linier regretion. The analyzed result of aroma, flavor, pH, density, soap value, and tocopherol compound showed descend linier, viscosity, acid value, and peroxide value showed ascend linier, and color of ketapang seeds oil is stabil as long as storage on room and extreme temperature. Storage period on extreme temperature more significant than room temperature to effect evaluation result of ketapang seeds oil’s physical and chemical parameters.

Key Words: Terminalia catappa L., Storage Period, Physical and Chemical Stability.

 

Abstrak

Ketapang (Terminalia catappa L.) merupakan salah satu tumbuhan yang berpotensi sebagai penghasil minyak nabati. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh lama penyimpanan pada suhu ruang dan ekstrim terhadap stabilitas fisik dan kimia minyak biji ketapang. Minyak biji ketapang diperoleh dari ekstraksi biji ketapang dengan pelarut n-heksana menggunakan metode soxhletasi. Penentuan stabilitas fisik minyak meliputi warna, bau, dan rasa, pH, bobot jenis, dan viskositas. Penentuan stabilitas kimia meliputi penentuan angka asam, angka peroksida, dan angka penyabunan, serta kandungan tokoferol. Hasil pengujian dianalisis menggunakan regresi linier. Berdasarkan hasil analisis, disimpulkan bahwa pada parameter bau, rasa, pH, bobot jenis, angka penyabunan, dan kandungan tokoferol menunjukkan hubungan linier dengan kecenderungan turun, pengujian terhadap parameter viskositas, angka asam, dan angka peroksida menunjukkan hubungan linier dengan kecenderungan naik, sedangkan parameter warna minyak biji ketapang cenderung stabil selama penyimpanan pada suhu ruang maupun suhu ekstrim. Lama penyimpanan pada suhu ekstrim lebih signifikan mempengaruhi hasil pengujian pada parameter fisik dan kimia minyak biji ketapang dibandingkan pada suhu ruang.

Kata Kunci : Terminalia catappa L., Lama Penyimpanan, Stabilitas Fisik dan Kimia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1.Agatemor, C.; & Ukhun, M.E. 2006. Nutritional Potential of The Nut of Tropical Almond (Terminalia catappa L.).Pakistan Journal Of Nutrition5: Pakistan.
2.Agoes, G. 2009. Sediaan Farmasi Steril. Penerbit ITB: Bandung.
3.AOAC. 1990. Official Methods of Analysys. Association of Official Analytical Chemists 15th Ed: Washington DC.
4.Balogun, A. M.; & Fetuga, B. L. 1985. Fatty Acid Composition of Seed Oils of Some Membes of The Meliaceae and Combretaceae Families. Journal of American Oil Chemist Society, Vol. 62, No. 3.
5.Departemen Kesehatan RI. 1979. Farmakope Indonesia Edisi Ketiga. Departemen Kesehatan RI: Jakarta.
6.Harborne, J. B. 2006. Metode Fitokimia. Penerbit ITB: Bandung.
7.Handayani, M. P.; & Wahyuono, S. 2008. Analisis Biji Ketapang (Terminalia catappa L.) sebagai Suatu Alternatif Sumber Minyak Nabati. Fakultas Farmasi Universitas Gadjah Mada: Yogyakarta.
8.Nurhadi, S. C. 2012. Pembuatan Sabun Mandi Gel Alami dengan Bahan Aktif Mikroalga Chlorella pyrenoidosa Beyerinck dan Minyak Atsiri Lavandula latifolia Chaix. Program Studi Teknik Industri Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Ma Chung: Malang.
9.Schmitt, W. H. 1996. Skin Care Products, Blackie Academe and Professional: London.
10.Suwarso, W.P.; Gani, I.Y.; & Kusyanto. 2007. Sintesis Biodiesel dari Minyak Biji Ketapang (Terminalia catappa Linn.) yang Berasal dari Tumbuhan di Kampus UI Depok. Laboratorium Kimia Organik-Departemen Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Indonesia: Depok.
11.Winarno, F. G. 1984. Kimia Pangan dan Gizi. PT Gramedia Pustaka Utama: Jakarta.
Published
2013-12-31
How to Cite
Saputri, D., Fitriani, V. Y., & Masruhim, M. A. (2013). STABILITAS FISIK DAN KIMIA MINYAK BIJI KETAPANG (Terminalia catappa L.) SELAMA PENYIMPANAN. Journal of Tropical Pharmacy and Chemistry, 2(3), 132-145. https://doi.org/10.25026/jtpc.v2i3.59

Most read articles by the same author(s)